duminică, 5 octombrie 2014

Importanța strategică a Turciei


Printre puterile importante din cadrul Alianței Nord-Atlantice se numără una foarte des uitată de mulți analiști sau simpli indivizi interesați de geopolitică. Această putere este Turcia. Un stat care face parte din NATO încă din perioada Războiului Rece și care nu a fost accepta, încă, în cadrul Uniunii Europene. Deși are o importanță strategică majoră pentru comunitatea euroatlantică.

Importanța Turciei a fost de la sine evidentă în perioada Războiului Rece când această putea schimba echilibrul puterii din orient în favoarea NATO. Lucru care rămâne valabil și astăzi când Turcia reprezintă principala noastră graniță împotriva Statului Islamic, împotriva haosului dintr-o lumea premodernă, cât și principalul nostru aliat la Marea Neagră.

Acești doi factori trebuie luați în considerare în orice discuție despre Turcia și legătura acesteia cu lumea occidentală. Turcia este una din principalele puteri de la Marea Neagră, oferind sau nu accesul forțelor occidentale aici, forțelor islamiste pe uscat sau ajutând în mod direct la securitatea și controlul Mării Negre. Să nu uităm că forța navală a Turciei este extrem de importantă.

În momentul de față Turcia este un actor cheie în regiunea Mării Negre. Un turn al Europei pe tabla de șah, un turn care poate asigură dominația unui flanc și care ne separă de o lume haotică. Este un aliat extrem de important pe care trebuie să-l ținem aproape și cu care România ar trebui să dezvolte bune relații în contextul în care aceste două țări sunt principala forță a NATO la Marea Neagră.

Vedem și în momentul de față cum prezența Turciei în NATO ne oferă un avantaj la Marea Neagră, atât de important în contextul crizei din Ucraina și a relansării Rusiei în jocurile relațiilor internaționale. Tot Turcia este unul din actorii cei mai relevanți în lupta împotriva Statului Islamic, iar acest lucruri nu pot fi ignorate.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu