vineri, 15 august 2014

Idioți utili în folosul Rusiei


În lumea politicii și a spionajului termenul de idiot util este folosit ca un jargon pentru acei oameni care, în mod inconștient, servesc unor interese și sunt folosiți în mod cinic de diferite forțe. Acești oameni sunt foarte utili pentru orice structură de informații, în special în domeniul războiului psihologic (manipulare)  și nici țara noastră nu duce lipsă de ei. Doar că din păcate foarte mulți ajung să servească unor puteri străine.

Am văzut asta de multe ori. De la trusturi media până la simple site-uri de știri. Sunt multe persoane și grupuri de persoane care în numele unor ideologii sau a unor credințe religioase aleg să facă propagandă unor puteri străine de multe ori opuse intereselor românești.

Spre exemplu avem trusturi de presă care servesc celor interesați de destabilizarea României. Printr-o propagandă a urii, de multe ori mitologică, astfel de trusturi dau naștere unor conflicte între români, între clase sociale și oameni cu viziuni diferite.

Un alt exemplu este acela al extremiștilor de dreapta și al populiștilor. În virtutea unei ideologii sau a unor concepte religioase aceștia aleg la rândul lor să facă propagandă unor puteri străine. Concret acesta este cazul Federației Rusiei. Acțiunile politico-militare și de propagandă ale Federației Ruse și-au găsit un sprijin permanent în anumite grupări cu caracter ultra-naționalist sau ortodoxist. Grupări care au dezvoltat în jurul lor site-uri de știri prin care propagă mai departe propaganda Moscovei.

Inconștient astfel de oameni ajung să servească intereselor rusești în virtutea viziunilor absolut subiective de ordin ideologico-religios. Rusia le apare ca un bastion al valorilor tradiționale, în timp ce Uniunea Europeană reprezintă viziunea post-modernă a lunii. Drept urmare se alege promovarea mesajelor pro-ruse și a materialelor propagandistice venite din zona rusească, a unei viziuni de politică externă orientată spre Rusia. Doar că acest lucru se face în defavoarea intereselor naționale.

Interesele naționale nu sunt definite de viziuni temporare și subiective precum ideologia politică sau viziunea religioasă. Interesele unei națiuni sunt de ordin pragmatic și permanent, implicând concepte precum prosperitatea și siguranța populației, care la rândul lor implică alte interese de ordin economic, politic și social.

În cazul nostru interesele naționale s-au găsit mai mereu opuse intereselor Federației Ruse. Spre exemplu dorim unirea Basarabiei cu România (un obiectiv geopolitic afirmat) sau independența energetică a României. Cu siguranță aceste interese se găsesc în opoziție cu cele ale Rusiei și totuși cei ar trebui să servească intereselor naționale aleg opusul. Evident, existând și excepții.

Acest lucru a fost vizibil și într-un caz recent. Naționalistul buzoian, Marius Trancă, a declarat că vrea să plece în Ucraina pentru a se înrola în grupările naționaliste ucrainiene. Știrea a fost publicată și pe diferite pagini de propagandă naționalistă din România, iar majoritatea camarazilor de ideologie ai lui Marius Trancă au ales să-l critice pentru asta. Motivele ? Că luptă pentru Europa sionistă și homosexuală contra Rusiei ortodoxe, că ce se întâmplă în Ucraina nu este problema noastră, etc.

Dincolo de faptul că respectivii au arătat o mare lipsă de cunoștințe în materie de geopolitică și relații internaționale, au arătat și cât de limitate sunt propriile surse de informare. Au transformat opinii subiective într-un adevăr absolut. Opinii a căror natură nu este una bazată pe date și fapte, ci pe ideologii și viziuni religioase. Complet irelevante din punct de vedere geopolitic și geostrategic.

Nu vreau să spun că decizia lui Marius Trancă este bună sau rea, dar cu siguranță ce se întâmplă în Ucraina ne afectează, iar gestul simbolic nu poate fi ignorat. Nu doar că ne afectează, dar interesele României sunt alături de Ucraina. Eliminarea influenței rusești din regiune este singurul lucru care permite astăzi punerea în aplicare a unor proiecte precum aducerea Republicii Moldova în Europa și implicit în România sau asigurarea securității la graniță.

Până la urmă nu degeaba Ungaria și Rusia se situează pe poziții similare în materie de politică externă. Nu degeaba relațiile dintre Dughin și Gabor Vona au avut ca urmare o manifestare aproape anarhică în Ținutul Secuiesc și tot nu degeaba extremistul maghiar, Csibi Barna, s-a dus în Ucraina pentru a lupta alături de trupele rusești.

Pe lângă asta nu vorbim doar de interesele naționale și România. Vorbim de umanitate, de un spirit uman de care mulți oameni au uitat. Am văzut opinii că un român nu are de ce să lupte pentru alții. Gândirea asta îngustă ne arată o problemă cu ipocrizia. Dar americanii să lupte pentru România în Războiul Rece, sau acum să lupte alții să ne apere nouă existența ca stat. Noi să stăm și să privim, dacă alții trec prin ce am trecut și noi să nu-i ajutăm, deși noi ceream ajutor ca istericii. 

În fine, mulți așa-ziși naționaliști sunt mai mult idioți utili. Și prin asta mă refer la un jargon politic, nu folosesc termenul ca o insultă personală. Nu se informează decât din sursele specifice ideologiei lor și amestecă interesele națiunii cu cele ale unei ideologii sau convingeri religioase. Astfel ajung să servească inconștient altor puteri care folosesc diferite ideologii pentru propagandă și manipulare. La fel de utili cum au fost și legionarii în timpul rebeliunii din ianuarie, o rebeliune de care sovieticii abia așteptau să profite pentru a intra în țară. Doar au infiltrat și agenți în rândurile muncitorimii legionare.

Ei fac asta Ignorând realități geopolitice și strategice pentru niște idei de care, să fim serioși, nimeni nu ține cont la nivel global. Pentru Putin religia și tradiționalismul sunt elemente propagandistice care, alături de anarhism și alte idei anti-sistem, servesc la formarea unor grupuri propagandistice în terțe state.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu