vineri, 15 august 2014

Recesiune și prostie


Premierul Victor Ponta a declarat că România are creștere economică. Președintele Traian Băsescu a declarat că suntem în recesiune. Presa declară ce zice favoritul fiecărui trust. Lumea nu înțelege nimic. Cam asta a fost situația penibilă în care România s-a găsit ieri. O situație penibilă în care prostia sau ignoranța unor oameni politici și jurnaliști nu a ezitat să iasă la iveală.

Nu vreau să mă avânt într-o discuție pe teme economice așa că mă voi rezuma la a spune că majoritatea economiștilor de seamă din România și UE sunt de acord: România este în recesiune. O recesiune pe care premierul o ascunde din motive electorale, dar și una care provoacă bucurie opoziției. Nu vreau să generalizez prin asta, dar am văzut oameni care anunță cu bucurie că Ponta a greșit și da, suntem în recesiune.

Tocmai aici este problema. Suntem în recesiune, dar și în prostie. Pe de o parte avem un premier care ne ascunde adevărul și ne manipulează prin intermediul unor trusturi de presă. Ne spune că economia României este în creștere și între timp guvernul acționează ca atare, luând măsuri care pot afecta economia României pe termen lung dacă suntem în recesiune.

Asta pe de o parte. Pe de altă parte avem o opoziție (nu toată) care anunță cu bucurie: dragi români, am intrat în recesiune, Ponta a greșit. O bucurie la rândul ei electorală, dar o bucurie penibilă. Eșecul lui Ponta nu-l afectează doar pe premier, dragi jurnaliști și politicieni, eșecul lui Ponta afectează o țară întreagă. Viața noastră, economia noastră, aceste lucruri sunt afectate, nu doar alegerile.

Într-adevăr. Din punct de vedere pragmatic este oportun să-l lovești pe Ponta cu acest eșec. Dar una este a ieși în față și a atrage atenția asupra eșecului și manipulării, alta este a ieși în fața jubilând și a te bucura de eșecul guvernului. Eșecul guvernului nu afectează doar un partid, ci un stat. Și ne afectează pe termen lung.

Oricum, vor fi și efecte electorale. Ca imagine Ponta se autodistruge pe zi ce trece. Se vede că programul de guvernare mediatică nu funcționează așa bine și în final prea multe lucruri neconvenabile ies la iveală. Dar nici reacția dreptei, sau mai bine zis felul de reacție, nu este cel mai onorabil.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu