marți, 7 octombrie 2014

Schimbarea și riscurile de securitate


Dacă analiștii de securitate se confruntă cu o problemă des întâlnită aceasta este conservatorismul. Există o anumită ideologie a conservatorismului care-i face pe mulți analiști să ignore starea permanent schimbătoare a riscurilor de securitate, continuând să raporteze problemele prezentului, cât și ale viitorului, la idei specifice sec. XX.

Acest lucru este de la sine evident și astăzi când mulți analiști trăiesc în continuare paradigma bipolarității din războiul rece al secolului trecut. Ei analizează actuala stare de conflict înghețat între două mari puteri, cât și alte riscuri de securitate, bazându-se pe un fel de semi-dogme care împiedică o conștientizare a realității de facto, dar și o analiză corectă a posibilităților viitoare.

Nici un analist sau un specialist al domeniului de securitate nu poate ignora riscurile permanent schimbătoare al acestui domeniu. Faptul că paradigmele geopolitice și de securitate în relațiile internaționale nu sunt niciodată aceleași, nu sunt niciodată stabile, iar actorii diferă la rândul lor, trebuie acceptat de orice analist, ieșind astfel din orice mentalitate dogmatică.

Creativitatea și deschiderea față de nou devin astfel calități esențiale ale unui analist. Diferența între dezastru și stabilitate se poate afla într-o analiză care ține cont de actorii non-statali, de schimbările care intervin la nivel global sau într-una care nu ține cont de acești factori, de schimbare, ci se bazează pe paradigme învechite, pe dogme stabilite de terțe persoane în domeniu.

De fapt dogmele sunt utile atâta timp cât sunt limitate la rolul de ghid. Lucru aplicabil în orice domeniu. Dacă aceste dogme blochează privirea omului dincolo de zidurile lor atunci, în mod evident, nu mai putem vorbi de analize serioase, la fel cum în știință n-am mai putea discuta despre mari descoperiri.


Asta se întâmplă și în domeniul securității și al analizei de informații. Singurul lucru constant în această lume este schimbarea. Orice analist trebuie să fie capabil să se adapteze la această schimbare. Să înțeleagă factori de risc și paradigme noi pe scena globală, având astfel posibilitatea de a prezice, în acest joc al minții, acțiunile adversarilor strategici și riscurile de securitate prezente. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu