marți, 29 iulie 2014

Unde a greşit Ponta ?


Tocmai am urmărit lansarea candidaturii lui Victor Ponta. O candidatură lansată în vechea cetate a Craiovei, o candidatură lansată cu o mulţime de lozinci şi cu un dezastru natural în fundal. S-a potrivit ca Victor Ponta să-şi lanseze tocmai astăzi candidatura, tocmai în capitala Olteniei şi tocmai într-un moment în care Oltenia este lovită de inundaţii.

De fapt aici este şi principala problemă cu lansarea acestei candidaturi. Consider că premierul Victor Ponta a greşit mergând înainte cu lansarea candidaturii într-o astfel de situaţie. O greşeală atât morală, cât şi politică. O greşeală care poate să-l coste destul de mult în campania electorală care bate-n uşă. Nu ştiu cine l-a sfătuit pe Victor Ponta, dar a făcut-o prost.

A făcut-o prost pentru că imaginea lui politică deja stricată va avea de suferit. Nu a jucat deloc inteligent, din contră, a întărit imaginea partidului feudalist complet dezinteresat de soarta românilor. Asta când putea să-şi amâne candidatura sau, mai bine, putea să adune armata psd-istă masată în Craiova pentru a merge în ajutorul celor loviţi de furia apelor.

O astfel de atitudine ar fi ajutat aparatul de propagandă psd-ist, mai ales în faţa mulţimii dornice să vadă pe cineva că se implică în ajutorul celor năpăstuiţi. Într-un fel era şi normal să vedem aşa ceva de la un partid care se vrea de stânga, care se vrea al clasei muncitoare. Dar Victor Ponta a ratat ocazia să acţioneze corect în această situaţie dificilă, iar acest lucru-l va costa din punct de vedere electoral mai mult decât plimbarea cu bărcuţa prin satele inundate ale României.

Şi totuşi, Victor Ponta nu a greşit doar aici. Deşi momentul lansării candidaturii este unul cât se poate de greşit. Putem spune că şi discursul său are minusuri. Dincolo de retorica americană pe care Victor Ponta a încercat să o folosească, dincolo de mulţumirile venite de la greii partidului, am auzit doar lozinci. Lozinci în sus, lozinci în jos. Nimic concret pentru ce doreşte Victor Ponta ca şi preşedinte, pentru ce doreşte PSD.

L-am mai auzit pe Victor Ponta ridicând problema unor lucruri care nu au nimic de a face cu funcţia prezidenţială. Mai degrabă cu cea de prim-ministru, dar şi acestea limitate la simple lozinci electorale. Nu am auzit nimic legat de politică externă sau de cum va fi el, Victor Ponta, un arbitru şi nu un preşedinte jucător. Mă rog, poate nu am fost eu atent, dar mă aştept ca la alegerile prezidenţiale să aud oameni vorbind despre lucruri legate de această funcţie, despre proiecte de viitor.

Ca să nu fie totul pierdut în şirul de lozinci, Victor Ponta a ştiut să ţintească spre adversarii săi prin religie şi etnie. Retorica semi-naţionalistă a fost prezentă, la fel ca şi retorica religioasă legată de apartenenţa la cultul ortodox (nu prea adecvată unui om de stânga). O încercare de lovitură la Iohannis prin sensibilitatea electoratului.

Rămâne să vedem în ce măsură va prinde această lovitură la electorat şi în ce măsură poate acoperi cele două erori ale lui Ponta. Chiar sunt curios în ce măsură mai contează diferenţa de cult şi etnie la români pentru viaţa publică. Sunt sigur că într-o măsură destul de mare, dar cât de mare ? Şi mai sunt curios să văd cum va replica proaspăt formata Alianţă Creştin-Liberală la această direcţie de atac de la Ponta.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu