marți, 29 iulie 2014

Rolul şi semnificaţia viselor


Psihicul uman reprezintă un mister extrem de interesant şi de captivant. Un adevărat labirint pentru cei care doresc să se cunoască sau să-i cunoască pe alţii mai bine. De aceea foarte mulţi oameni de ştiinţă şi gânditori au venit cu diferite idei, idei menite să ne ajute în această direcţie, iar una din aceste idei se leagă de rolul şi semnificaţia visului pentru psihicul uman.

Psihanalistul Sigmund Freud considera visele ca răbufniri interioare ale laturii inconştiente a minţii. Astfel în cartea sa, ''Interpretarea viselor'', acesta introduce în psihanaliză teoria lui Freud despre inconştient şi visele care sunt născute de acesta în timpul nopţii. Una din puţinele teorii ale lui Freud care n-au fost corectate.

Mai mult sau mai puţin Freud era de părere că visele sunt răbufniri interioare. Dorinţe şi stări neexprimate în timpul zilei şi păstrate în latura inconştientă a minţii, de unde acestea sunt eliberate sub forma viselor în timpul somnului. În acest fel toate visele noastre nu fac decât să reprezinte anumite dorinţe sau trăiri interioare pe care uneori alegem să le ignorăm sau să le reprimăm.

De asta de multe ori ne-am trezit dintr-un vis în care făceam lucruri plăcute, lucruri pe care ne doream să le facem în ziua precedentă, dar am reprimat această dorinţă. Sau, din contră, aici apare coşmarul. În orice caz prin vis inconştientul minţii noastre se exprimă, se eliberează de ceea ce noi am reprimat în interiorul său.

Astfel îmi aduc aminte un film interesant pe care l-am văzut cu ceva vreme în urmă. Era un film despre psihanalistul elveţian, Carl Jung, relaţia sa cu o pacientă şi cu mentorul său, Sigmund Freud. Nu ştiu cât de reală este întâmplarea căci nu am citit-o în vreo carte de-a unuia din autori, dar în film personajul lui Jung se deschide în faţa mentorului său exprimându-şi unul din vise în care acesta se află în conflict cu o figură bătrână, o figură de autoritate.

Pe loc Freud conştientizează că acea figură se referă la propria persoană şi exprimă dorinţa lui Jung de a fi liber, de a evolua de sub aripa sa pe care o consideră un hop. Dacă a fost reală nu ştiu cât de mult i-ar fi plăcut întâmplare orgoliosului Freud, dar dupaia ar fi urmat răceala între cei doi. Jung pornind pe calea sa de a căuta dincolo de limitele, deja dogmatice, impuse de Freud. Limite în care sexualitate e totul.

Astfel visul este un mesaj al propriei noastre minţi despre noi înşine. Are un rol eliberator şi totodată transmiţător, în numele inconştientului. Dacă ne aducem aminte ceea ce visăm şi dacă reuşim să-l analizăm corect, visul ne va ajuta în a ne înţelege mai bine propriile dorinţe şi porniri. Idee afirmată şi de unele învăţături religioase, atât occidentale, cât şi orientale. Aşa că să fim atenţi la vise!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu