luni, 13 octombrie 2014

O campanie negativă


Negativismul și scandalul public au devenit deja caracteristici ale societății românești. La tot pasul vedem (sau auzim) cele mai penibile isterii. Personaje mondene care transforma micul ecran într-o telenovelă și, ce-i mai rău, personalități politice care-și derulează campania într-un mod negativ.

Ce înseamnă asta ? Că oamenii politici din România își fac campania electorală nu prin promovarea unor proiecte, a unor soluții sau prin afișarea propriilor aptitudini, ci prin atacuri la adresa altora. Nu vedem ce vrea să facă un candidat sau altul fiindcă aceștia au altă ocupație, să ne arate ce rău îi adversarul său.

Și așa alegerile prezidențiale sunt duse în derizoriu. Temele importante sunt ignorate, nu mai au nici o valoare, pe când subiecte demne de OTV sau Cancan sunt la tot pasul. Chiar nu-mi pasă dacă Ponta-l consideră rău pe Klaus Iohannis sau viceversa, e normal, sunt adversari. Vreau să cunosc proiecte.

Un exemplu este cel al ieșirii în public a președintelui. Acesta a venit aseară la Realitatea TV unde a dus mai departe o telenovelă politic-electorală despre candidatul denumit 007. Președintele i-a făcut publică identitatea într-un joc al dezvăluirilor.

Aici interesul național și sistemul de securitate al statului au fost sacrificate de către președinte în favoarea intereselor politice ale acestuia. Sunt curios și eu cum vor reacționa oamenii cu care Ponta a intrat în contact ca ofițer SIE. Sunt curios cum vor vedea ofițerii sub acoperire acest gest.

Nu într-un mod pozitiv, asta-i sigur. Dar de dragul intereselor electorale se face orice. Jocuri operative, diversiuni, otv-isme, atacuri la persoană, demonizări. Echilibrul lipsește. Aș prefera să văd proiecte și idei în locul acestor forme de campanie.

Cu alte cuvinte aș vrea să văd o campanie pozitivă în locul uneia negativă. Aș vrea să văd oameni politici care promovează valorile democratice într-un mod corect, care unesc societatea în loc să o dezbine, care se ceartă pentru idei, nu pentru demonizare. O lume politică echilibrată.

Pierdem mult prea mult timp pentru nimicuri și ignorăm lucrurile cu adevărat importante. Înțeleg că mulțimile iraționale răspund mai bine la astfel de lucruri (și la știri vedem că o știre negativă aduce mereu mai mult rating), dar clasa politică trebuie să impună o schimbare în acest sens.

O schimbare, un model pozitiv. De asta educația este cel mai important aspect într-o democrație. O democrație se bazează pe mulțimi, iar dacă acestea nu sunt educate atunci imperfecțiunea democrației devine un risc. Iar politicienii prin comportamentul lor joacă un rol major în această educație.

De asta avem nevoie de mai puțin Băsescu-i de vină, de mai puțin Ponta e roșu ca iadul. Avem nevoie de o campanie pozitivă. O campanie care prin felul în care se derulează să promoveze valorile democratice în sinea lor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu