luni, 22 septembrie 2014

Nevoia de creativitate


Românii au multe plusuri, dar și multe minusuri. Asta scriam acum câteva zile pe pagina mea de facebook. Cred că principalul minus este lipsa de imaginație, de creativitate. Comunismul ne-a învățat să fim seci, să nu privim dincolo de aparențe, ci să ne limităm propria creativitate.

Într-o societate în care toți trebuiau să fie la fel imaginația și creativitatea erau considerate păcate capitale. Pentru că acestea din urmă te împiedicau să faci parte din turmă. Inevitabil te duceau pe alt făgaș, te făceau să privești lucrurile dintr-o altă perspectivă.

Dar astăzi am ieșit din comunism. Astăzi România merge spre occident, spre o economie de piață. O economie competitivă. Adică o lume competitivă, iar aici imaginația, creativitatea, joacă un rol fundamental. Fiind complet necesară pentru buna funcționare a societății.

Progresul științific, social, politic și artistic depinde de aceste virtuți prin natura lor divine. Pentru că până la urmă cea mai mare similaritate a omului cu ceea ce numim Divinitate este chiar creativitatea noastră. Acea creativitatea prin care, la rândul nostru, dăm naștere unor lucruri noi.

Occidentul a înțeles importanța creativității. A înțeles și că aceasta este legată de libertate și că fără ea nu poate exista. La noi e mai greu. A fi creativ, a avea imaginație, a fi intelectual, a căuta progresul și a privi dincolo de limite, este un păcat. Dacă faci asta fie ești nebun, fie ești naiv.

Cel puțin așa privesc mulțimile virtuțile care au făcut din occident un model de progres științific și cultural. Acest progres fiind chiar rodul creativității și a imaginației. A abilității de a depăși o viziune regresivă asupra lumii, o dogmă ieftină și nefuncțională.

Vrem să fim ca occidentul ? Vrem progres în toate domeniile și o Românie mai bună ? Atunci trebuie să vrem creativitate. Avem nevoia de ea. Avem nevoie de oameni creatori care să clădească România de mâine. Iar aceștia din urmă au nevoie de respect, nu de batjocura mulțimilor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu