joi, 18 septembrie 2014

End game


Cetățenii britanici din Scoția s-au exprimat ieri cu privire la independență. Au dat end game, iar William Wallace a fost trimis înapoi în arhivele istoriei. Prezentul a fost decis să fie prezent. Trecutul trecut. Astfel că aceștia au respins proiectul de independență a Scoției așa cum era de așteptat.

Pentru mine această decizie este una îmbucurătoare. Este un eșec al adversarilor Europei unite. Un eșec al orgoliului și a prostiei în favoarea rațiunii și pragmatismului. Rațiune care și-a spus ieri cuvântul, asigurând un viitor pozitiv pentru Marea Britanie ca întreg și pentru stabilitatea Europei.

Să curgă cu lacrimi. Cu lacrimile rusofililor și sentimentalilor care au susținut această prostie. Istoria și limba Scoției s-au dezvoltat alături de cea a Angliei și așa au să rămână. Nimeni, nici scoțienii și nici britanicii, neavând nevoie de un dezastru economic comun care ar urma acestei dezbinări.

Să plângă și teroriștii ruși din regiunile ucrainiene invadate. Care până azi se plimbau cu stegulețe scoțiene și invocau imaginea unui Wallace cinematografic. Și falșii naționaliști care dominați de emoții nu înțeleg rațiunea de stat și nu pot gândi în mod rațional.

Lumea se îndreaptă spre unitate. Globalizarea este un proces natural, un rezultat al unui lung proces evolutiv pe care l-am grăbit prin marile invenții precum internetul și prin piața liberă. Am pornit de la triburi, am ajuns la regate, state naționale, acum la federații. Natura nu dă înapoi, ci doar înainte.

Și înainte mergem. În secolul XXI nu mai încape loc pentru dezbinare pe orgolii din cele mai penibile. Într-o Europă unită există loc doar pentru unitate. Viitorul aparține acestei Europe. O Europă puternică și unită în diversitate. Dincolo de toate jocurile muscalilor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu