vineri, 25 septembrie 2015

Cel mai bun browser


Internetul reprezintă o parte importantă din viața omului modern și toți ne petrecem o parte din timp navigând prin acest spațiu virtual. Termenul de navigare mi se pare foarte potrivit în acest context fiindcă face trimitere la felul în care navigăm pe mare cu diferite vase și, ca și în cazul automobilelor, calitatea acestora contează și a contat mereu pentru cei care înfruntă furia mărilor ca să ajungă la o destinație. Nici internetul nu este foarte diferit și instrumentul pe care-l folosim pentru a naviga prin această lume (browserul) este un element important din diferite motive: contează viteza, securitate, stabilitate, chiar și design-ul pe care un browser, un vehicul al lumii virtuale, ni le oferă.

Personal îmi petrec destul de mult timp jucându-mă cu diferitele browsere pe care le am instalate în Windows. Îmi place să le testez cu fiecare ocazia, cu fiecare update și cu o mulțime de aplicații. Dar îmi este relativ greu să răspund unei întrebări ce ar trebuie să fie puțin mai simple, dar pe care o aud des: care este cel mai bun browser ? Pe scurt: nu există un astfel de browser. Poate odată aș fi putut să spun că Firefox sau Opera ocupă această poziție onorabilă când singura lor competiție era micuțul IE. Situația s-a schimbat mult și bine de atunci. Fiecare browser oferă servicii de calitate și asigură nevoile necesare ale unui user, așa că alegerea acestuia depinde de o cu totul altă întrebare: care browser mi se potrivește mai bine ?

Internet Explorer

O să încep cu cel mai cunoscut browser de pe piață, browserul cu care toți începem activitatea noastră pe internet și anume Internet Explorer. Făcut de cei de la Microsoft pentru pachetul Windows acest browser nu este chiar cel mai special dintre toate și la un moment dat putea să fie considerat cel mai prost dintre ele. Un fel de dacie veche pe piața automobilelor. În prezent cei de la Microsoft au îmbunătățit acest browser făcându-l mai rapid, mai atrăgător ca design și reducându-i vulnerabilitățile de securitate. Cât timp am folosit noua versiune a IE nu am avut prea multe probleme cu el. Singurul lucru care mă deranjează este absența multitudinii de extensii, aplicații și teme pe care le găsesc pe alte browsere, cât și faptul că nu-i prea ”rezistent” pentru un utilizator care are prostul obicei de a deschide prea multe pagini deodată.

În ciuda acestui fapt IE este un browser relativ bun și care face ceea ce promite. Te duce la destinație fără nimic în plus. Este vehiculul obișnuit al omului care nu are timp să se complice prea mult cu internetul.

Google Chrome

Conform statisticilor produsul celor de la Google, respective Google Chrome, este cel mai utilizat browser la nivel global în prezent. Acest lucru nu este de mirare. Mulți oameni odată ce-și instalează Windowsul folosesc IE doar pentru a descărca Google Chrome (probabil și faptul că prima accesare pe site-ul Google îți bagă o reclamă pe nas pentru browserul lor ”mai rapid”). Avantajul Chrome este că nu are dezavantaje. E tipul de browser bun la toate. Rapid, dar nu prea, lipsit de prea multe vulnerabilități (la un test de securitate cea mai nouă versiune s-a bucurat de 16/17 puncte, o singură vulnerabilitate serioasă), deține destule extensii și aplicații și oferă integrarea cu toate domeniile Google prin intermediul contului Google+. Este un browser generalist util pentru oricine are nevoie de un vehicul care să-și facă treaba, să o facă bine și să-i ofere siguranță.  Rămân unele semne de întrebare la capitolul de ”privacy”. Marea problemă cu browsere precum Google Chrome și Internet Explorer stă în faptul că sunt produsele unor mari corporații, făcute strict pentru profit.

Mozilla Firefox

Un favorit al meu, browserul celor de la Mozilla Foundation este făcut de o organizație non-profit cu scopul declarat de a ”îmbunătăți internetul”. Firefox este primul browser care a făcut competiție IE și a introdus ideea de extensii. În prezent deține și cele mai multe extensii dintre browsere. Un lucru la care țin foarte mult. Este un browser solid, relativ sigur și rapid. Nu aș spune că e un browser generalist foarte bun, ci mai degrabă un browser potrivit pentru utilizatorii care folosesc foarte multe aplicații sau au obiceiul de a deschide o mulțime de pagini, ca și pentru cei care au îngrijorări cu privire la datele lor private. Spre deosebire de Chrome, Firefox consumă mult mai puțini RAM, având totuși o viteză destul de mare. Este un browser pentru ”power users”.

Opera

A existat o perioadă în care mi-a plăcut Opera foarte mult. Acest browser s-a distins prin viteză și simplitate, trăsături pe care le păstrează și în prezent. În schimb are destul de puține aplicații, teme nu reușește (cel puțin la mine) să deschide toate paginile și programele pe care le folosesc. Primesc prea multe crash-uri și prea multe erori. Browserul este foarte rapid, are un design simplu, dar elegant, fiind totodată destul de slab dacă-l supraîncarci. La capitolul securitate n-am detectat niciodată probleme prea mari, stă cam la același nivel cu Google Chrome și Firefox (ceea ce este un lucru bun). L-aș recomanda celor care doresc o navigare rapidă pe internet, fără să se complice prea mult cu diferite extensii sau cu faptul că folosesc un browser care se închide la orice efort prea mare.

În loc de încheiere

Mai sunt și alte browsere: Safari, Tor, etc. Dar nu le consider prea relevante pe piață pentru moment, cel puțin când vine vorba de Windows. Așa că mă limitez la acestea care par să ofere servicii generale destul de bune și să iasă în evidență. Safari este recomandat doar pentru produsele IOS, iar Tor pentru cei care sunt gata să renunțe la orice pentru mai mult privacy. Alegerea unui browser ține de stilul fiecărui utilizator și de dorințele acestuia. Nici unul nu este perfect, deși Google Chrome pare să fie pe aproape.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu