luni, 9 februarie 2015

Revenirea lui Băsescu


Ziua de ieri a fost una foarte interesantă pentru cei care urmăresc actualitatea politică. Începând cu mișcările importante de pe scena relațiilor internaționale, ea a continuat să rămână una interesantă și cu privire la politica internă. Acest lucru se datorează unui eveniment destul de previzibil și anume participarea fostului președintele al României, Traian Băsescu, la congresul PMP.

Traian Băsescu s-a decis să iasă din tăcerea în care a căzut după alegeri și să participe la congresul partidului cunoscut și ca ”partidul președintelui”. Evenimentul a stârnit multe dezbateri în mass-media, fostul președinte profitând din plin de monopolul mediatic al subiectului Elena Udrea și întorcându-se în atenția publicului, în viața politică românească, într-o formă mai moderată.

Într-un astfel de context evident că ne punem câteva întrebări. Care este motivația președintelui ? De ce, după ce a declarat că preferă liniștea familiei, acesta a hotărât să se implice, din nou, în politică ? O altă întrebare este și natura mesajului său de astăzi. Fostul președinte a făcut câteva declarații care ne atrag atenția asupra unor posibile obiective pe termen lung. Ce plănuiește să facă ?

Pentru început se cade să identificăm acei factori care l-au determinat pe Traian Băsescu să revină în atenția publicului.

Scena politică nu-i era și nu-i este favorabilă acestuia. Victoria noului PNL și a președintelui Klaus Iohannis la ultimele alegeri a oferit țării o forță politică de dreaptă puternică, iar pe partea cealaltă o stângă care stagnează la o poziție de putere. Background-ul politic nu este cel dorit de Traian Băsescu, un background pe care să se relanseze drept lider al opoziției de dreapta după un eșec al PNL-ului. Din contră, o relansare a sa n-ar reuși să stârnească suficientă simpatie electorală.

În ciuda acestui fapt iată, Traian Băsescu s-a relansat în politică. A venit și a încurajat PMP-ul,a oferit o nouă platformă pentru acest partid, un ghid de drum, susținându-i și noul lider, singurul care putea ieși în fața cu dispariția Elenei Udrea, Eugen Tomac. De ce ? Pentru că nu avea de ales. Așa cum singur a spus-o, era obligat să-și apere imaginea publică. Imaginea mandatului său.

Fostul președinte a ieșit în față pentru a-și apăra mandatul. O misiune dificilă ținând cont de faptul că moștenitorii săi se luptă între ei. Pe de o parte Elena Udrea, principala moștenire a lui Traian Băsescu, iar pe de alta serviciile de informații care, se presupune, au fost reformate de către acesta. Un lucru cu care nu sunt tocmai de acord, dar care face parte din percepția publică despre moștenirea Băsescu.

El a venit la congresul PMP și s-a delimitat ușor, gentil, de fosta sa parteneră, încercând să salveze ce se mai poate salva dintr-o moștenire politică îndreptată spre prăbușire și spre anonimat. Nu a adus atacuri la adresa SRI, nici la adresa Elenei Udrea, doar și-a apărat propriile acțiuni politice, criticate de către presă și a dat la o parte tot scandalul ce o înconjoară pe muza acestuia.

Practic, Traian Băsescu a spus nu. Nu o ajută pe Elena Udrea, nu ține partea acesteia, nu lovește în servicii, la fel cum nu ține partea serviciilor și nu lovește, direct, în Elena Udrea. Fostul președinte este prins între ciocan și nicovală, știind că defăimarea oricăreia dintre cele două forțe reprezintă, de fapt, defăimarea propriei moșteniri politice. Dacă SRI-ul domină politicul atunci Băsescu a eșuat, marele reformator, iar dacă Elena Udrea este coruptă, atunci se adeveresc vorbele lui Crin Antonescu care afirma în 2009 că Traian Băsescu a promovat modelul greșit de femeie în politică.

Ieșirea lui Băsescu nu se rezumă doar la apărarea imaginii sale, a moștenirii sale politice, ci, așa cum am arătat mai sus, și la folosirea unei ocazii de revenire în viața politică. Scandalul Elena Udrea-SRI a reușit să atragă atenția presei asupra PMP, iar revenirea lui Băsescu a contribuit la acest lucru, reciproca fiind valabilă. Fostul președinte caută să transforme un eveniment negativ în unul pozitiv, să profite de răul altora și să atragă atenția asupra sa și a propriului partid.

Acest lucru ne duce la o doua problemă, ceva mai relevantă, și anume, ce plănuiește fostul președinte mai departe ?

În mod cert plănuiește să se reîntoarcă în politică, nu la fel ca înainte, drept un lider direct, ci un om care să ghideze PMP din umbră și care să mai joace, din când în când, rolul de mascotă. Aceasta este și singura șansă pentru ca partidul domniei sale să mai aibă vreo șansă politică după arestarea, sau cel puțin decăderea Elenei Udrea.

Cele câteva puncte enunțate la congresul PMP ne pot oferi un fel de insight analitic asupra obiectivelor lui Băsescu, cât și a acțiunilor pe care le va întreprinde în perioada următoare. Atacurile indirecte la adresa lui Klaus Iohannis ne garantează că PMP va avea o poziție ostilă, indirect, față de noul partid al dreptei și față de noul președinte, principalii adversari pentru dominarea unui electorat de dreapta. În egală măsură Traian Băsescu pare să confirme ideea lui Aurelian Pavelescu de unificare a PMP cu PNȚCD, fie direct, fie printr-o alianță. Două partide mici, anonime, unindu-se, iar el intenționează să joace rolul de naș pentru căsătoria Pavelescu-Tomac.

Elena Udrea este lăsată în voia soartei, dar fostul președinte nu-și uită, în schimb, adversarii politici. Profitând de atenția pe care i-o aduce scandalul politic actual acesta va da drumul la informații, false sau adevărate, despre toți adversarii săi, politici sau din presă. Va încerca să mizeze, din nou, pe sentimentele de teamă și de ură ale electoratului pentru a-și relansa partidul.

Un partid care va profita, în egală măsură, de pe urma imaginii lui Băsescu și care pare a fi, din nou, copilul președintelui. Un partid care va lovi tacit în actuala opoziție de dreapta, cât și în guvernul de stânga al dl. Victor Ponta. În PNL pentru a câștiga din electoratul acestuia, iar în PSD pentru a-și menține propriul electorat și pentru a părea partidul anti-sistem.

Într-adevăr, Băsescu și PMP ar trebui și probabil vor merge pe acest discurs de tip anti-sistem. Prezentarea lui Klaus Iohannis drept un președinte slab, a PNL drept un eșec și a PSD drept o clică de corupți reprezintă principalele arme electorale ale lui Traian Băsescu în actuala configurație politică. Astfel se va încerca ”reînvierea băsismului” ca un curent alternativ la ceea ce există.

Președintele, fost, Băsescu, dovedește din nou că nu știe când să iasă la pensie.

Situația de față de confirmă faptul că fostul președinte nu știe când să se dea la o parte. Este conștient că mai are un mic capital electoral și mizează pe acesta pentru a-și resuscita partidul după eșecul numit Elena Udrea. Ceea ce nu înțelege este că imaginea sa nu poate fi reparată într-o perioadă atât de scurtă, iar în momentul de față nu are șanse foarte mari pentru distrugerea capitalului politic al lui Klaus Iohannis și al PNL.

Traian Băsescu poate miza pe tăcerea lui Klaus Iohannis sau pe un eventual eșec al unei viitoare guvernări PNL, dar în absența celei de-a doua variante nu va reuși să impresioneze prea multă lume de la dreapta eșichierului politic, exceptând acele persoane obsedate de persoana fostului președinte. Iar restul electoratului este mai degrabă interesat de mesajele de tip ”jos Băsescu”.

Reîntoarcerea președintelui în viața politică este o amenințare pentru interesele PNL, dar nu una enormă. Ambele forțe politice mizează pe un electorat similar, dar imaginea președintelui rămâne una negativă pentru majoritatea oamenilor. El poate doar să-și mobilizeze micul electorat și să încerce o discreditare a tuturor adversarilor politici pentru a-și lansa partidul mai sus.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu