vineri, 13 februarie 2015

O greșeală politică


Ieri parlamentarii PNL (și probabil cu ceva ajutor din PSD) au dat un vot în favoarea lui Varujan Vosganian și pentru obstrucționarea justiției. Cu alte cuvinte, aceștia și-au susținut colegul și au spus nu unei cereri de urmărire penală înaintată de către organele de impunere a legii. Un lucru care contravine în mod clar promisiunilor făcute de către ACL, actualmente marele PNL, în campania pentru prezidențiale de anul trecut. Campanie în care independența justiției a reprezentat o temă de bază.

Reacțiile cu privire la acest lucru nu au întârziat să apară. Președintele Iohannis s-a plâns că parlamentarii nu înțeleg nici acum votul dat în decembrie, un vot pentru schimbare. Nu a fost singurul. Premierul Victor Ponta a profitat din plin de ocazie și a criticat scutirea lui Vosganian de la urmărirea penală, caracterul părtinitor al votului PNL în cadrul Parlamentului României. Vasile Blaga n-a întârziat să spună că-i scârbit de acest vot. Dar dincolo de toate astea parlamentarii PNL au făcut o greșeală enormă care s-ar putea să-i coste. Indiferent dacă li s-au adăugat voturi PSD sau nu.

O greșeală politică și morală

Grupul parlamentar al PNL a făcut o greșeală dublă. Una de natură politică și una de natură morală. Din punct de vedere politic și-au dat singuri o lovitură asupra propriului electorat, oferindu-i, totodată, o armă politică lui Victor Ponta și aparatului său de propagandă. O greșeală care merge mână în mână cu o alta, de ordin moral, și anume felul în care PNL obstrucționează mersul justiției pentru a-și proteja un membru de partid, în timp ce restul partidelor au evitat să facă acest lucru, până acum.

Scriam și pe facebook că în politică există, de obicei, două tipuri de greșeli. Unele de ordin politic făcute dintr-o motivație morală și viceversa. Atunci când aceste greșeli vin la pachet situația este una dezavantajoasă pentru cel care o face, acesta riscând să-și piardă electoratul, să ofere o armă de propagandă adversarului, făcând un lucru stupid și totodată imoral. Asta se întâmplă acum, iar adversarii Partidului Național-Liberal nu au ezitat să folosească o astfel de ocazie din plin.

Mai exact, la B1 s-a vorbit relativ mult despre cazul respectiv. Același lucru s-a întâmplat și la Antena 3 și la România TV, iar premierul Victor Ponta a fost primul care a atras atenția asupra neregulii acesteia. Un partid cu o platformă anti-corupție, de independență a justiției, care obstrucționează tocmai mersul justiției. Iar acest lucru își va avea prețul asupra electoratului PNL, sau mai exact al președintelui Iohannis, într-un context în care partidul se pregătește să schimbe majoritatea parlamentară, iar Klaus Iohannis dorește să ajute Parlamentul la capitolul imagine.

Indiferent de relația de prietenie între liberali și dl. Vosganian acesta trebuia sacrificat. Era singura acțiune politică logică, rațional și care putea aduce un avantaj real partidului. În egală măsură era singura acțiune morală și legitimă. Din păcate parlamentarii PNL au votat pe bază de sentimente și, probabil, temeri, iar dacă parlamentari PSD sau PMP au votat la fel, pentru a strica imaginea PNL, contează prea puțin, căci în final votul PNL a fost cel mai important pentru respingerea cererii înaintate de justiție și pentru ocrotirea lui Varujan Vosganian în urma unui show păcătos.

Repararea situației

Ce poate să facă acum PNL ? O corectare de imagine este necesară, iar pentru asta oamenii de frunte ai PNL trebuie să iasă în față și să abordeze trei probleme. Odată cea a declarației lui Victor Ponta. Ar trebui să atragă atenția că nu are dreptul să vorbească, ținând cont de istoria partidului său în legătură cu justiția. Apoi este absolut necesară o delimitare clară de Varujan Vosganian și presiune pentru demisia/eliminarea acestuia din partid. Aceste două măsuri trebuie să fie vizibile pentru tot ce înseamnă public politic, iar ele trebuie să fie rostite de către persoane vizibile, precum Vasile Blaga.

A treia măsură pentru redresarea imaginii ține mai mult de un subiect care ar trebui abordat de toată lumea, și anume modificarea Constituției. Această problemă mi se pare mai importantă pentru viitorul României ca stat de drept decât problema de imagine a PNL. Problema modificării Constituției și a eliminării noțiunii de imunitate parlamentară este una care trebuie ridicată în contextul actual. Vedem cum, indiferent de dorința unor lideri politici, imunitatea parlamentară poate să facă surprize, iar aceasta poate opri o anchetă, poate obstrucționa justiția, favorizând un cetățean, parlamentar, peste altul.

Un statut privilegiat

Simpla noțiune de imunitate parlamentară este o lovitură adusă egalității în fața justiției. Pentru că un simplu cetățean poate fi anchetat imediat ce procurorii își pun acest lucru în minte. Pe de altă parte un parlamentar este protejat de statutul său și de simpatia colegilor săi din cadrul Parlamentului. O situație potrivită mai mult feudalismului decât unui stat de drept, unui stat construit pe conceptul de egalitate în fața legii. Un concept afirmat în Constituție și călcat în picioare de aceeași Constituție, așa cum ne-am obișnuit deja să se întâmple în tot ce ține de lege.

Cred că aceasta este cea mai importantă temă, cea mai importantă întrebare, care se ridică odată cu greșeala politică a PNL. Grupul parlamentar al PNL și liderii partidului ar trebui să remedieze această greșeală înainte ca ea să fie utilizată ca și unealtă de propagandă împotriva PNL. Totodată societatea civilă, presa în general și clasa politică trebuie să abordeze problema schimbării Constituției și prezenței acestui statut privilegiat în legea noastră. Pentru că iată, indiferent de intenții apar surprize. Surprize care dau peste nas justiției și celor meniți să o pună în aplicare.

P.S.

Înainte să fiu acuzat de insensibilitate vreau să spun că Varujan Vosganian este unul din oamenii politici pe care i-am apreciat. Nu se compară, în nici un caz, cu oameni precum Elena Udrea sau Adrian Videanu. Este un liberal de vârf și, oarecum, un intelectual. Dar acest lucru nu-i poate oferi un statut special, iar dacă a greșit într-o calitate publică atunci trebuie să plătească. În egală măsură binele partidului nu ar trebui sacrificat pentru un om. Cea mai logică acțiune politică este sacrificarea lui Vosganian pentru imaginea partidului, ori alții vor lovi partidul pentru Vosganian.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu