joi, 12 februarie 2015

Arta de pe micul ecran


Arta reprezintă principala hrană a minții umane. Arta și cultura mai exact, iar aceasta, ca și orice hrană, este foarte diversificată. Când vorbim de artă ne referim la cărți, la picturi, chiar la jocuri video sau chiar la filme și seriale. Filmele și serialele sunt un tip de artă cu care-mi place să mă delectez, imediat după cel al lecturii, și în care găsesc modele de viață, idei filozofice și chiar ajutor când am nevoie de un sfat, de o lumină prin acest drum al vieții. Plus un divertisment foarte bun pentru zilele posomorâte când orice altă activitate iese din discuție și rămân în camera mea, cu cărțile și filmele mele.

Din acest motiv m-a gândit să fac un mic top al filmelor și serialelor care m-au atras de-a lungul timpului și care au reușit fie să mă influențeze, fie să mă emoționeze, într-un fel sau altul. Filme și seriale în care am găsit personaje complexe, capabile să ofere un model uman deplin, în care am găsit scenarii profunde, capabile să prezinte o viziune asupra vieții sau asupra unor elemente din viața noastră și care au reușit să-mi producă o oarecare bucurie. Lucruri specifice diferitelor forme de artă.

În acest sens am să fac un top 5 al filmelor și un altul al serialelor, sperând că vă veți bucura de acestea așa cum m-am bucurat eu. Ordinea nu este neapărat relevantă.

Filme:

1. The Good Shepherd

The Good Shepherd este un film despre spionaj și contraspionaj, despre viața ofițerului de informații și dificultățile prin care acesta trece, sacrificându-și, de cele mai multe ori, fericirea și viața privată. Filmul urmărește povestea lui Edward Wilson, jucat de Matt Damon, o variantă ficțională a lui James Jesus Angleton, unul din cei mai cunoscuți ofițeri de informații din perioada Războiului Rece. Acesta este recrutat de către OSS și contribuie mai apoi la formarea CIA, dedicându-și viața apărării țării sale pe frontul umbrelor, fiind forțat să facă sacrificii de ordin moral, făcând lucruri pe care ar prefera să nu le facă.

Personajul principal este un singuratic. Un pasionat de literatură. Filmul ne arată o altă față a vieții de spion decât cea din James Bond. Nu are nimic din genul de acțiune cu unelte sofisticate prezentat operele lui Flamming, din contră, armele lui Edward sunt arme ale minții, iar faima sa este existentă doar în cadrul CIA-ului, ducând o viață dominată de pericol și de neîncredere și păstrându-și locul de muncă un secret. Wilson nu este un Cassanova precum Bond, ci, din contră, este tipul omului singuratic obsedat de munca sa și de rezultatul final al acesteia, interesul țării sale.

2. Kingdom of Heaven

Când vine vorba de istorie am o pasiune foarte mare pentru subiectul cruciadelor și al ordinelor cavalerești, iar filmele care abordează această temă au fost mereu printre favoritele mele. În top se află Kingdom of Heaven. Un film făcut de același regizor ca și Gladiatorul și care-l are în rolul principal pe Balian de Ibelin (Orlando Bloom).

Deși filmul nu respectă foarte mult adevărul istoric, acțiunea este foarte interesantă și te captivează din primul moment. Povestea este de asemenea una destul de complexă, dezvoltându-se în jurul drumul lui Balian din Franța la Ierusalim și de la un simplu fierar la un cavaler în slujba regelui Baldwin.

În tot acest drum Balian trece printr-o serie de teste care-l formează și-l ajută să devină un om mai bun. Scopul său este să treacă peste suferința pricinuită de pierderea nevestei sale, atingând idealul cavaleresc. Un ideal pe care mulți cavaleri nu reușesc să-l atingă, fiind interesați doar de avere sau putere, fiind mânați de ură și bogăție.

Lecția lui Balian și, cred eu, mesajul filmului este cel mai bine transmis într-o secvență în care un cavaler ospitalier îi explică eroului poveștii că nu-și pune credința în religie. A auzit acest cuvânt din gura prea multor criminali, totodată îi arată că Divinitatea nu este dependentă de o religie făcută de oameni și că dorința lui Dumnezeu nu se găsește în cărți și în dogme, ci în inima și mintea sa.

3. The Theory of Everything

Un film pe care l-am văzut relativ recent și din pură întâmplare. Mă plictiseam într-o dimineață și am zis să mă uit la un film. Asta am și făcut. Din întâmplare am nimerit tocmai The Theory of Everything, iar filmul a reușit să mă captiveze și să mă emoționeze prin povestea sa, prin soarta personajelor care nu sunt doar personaje, ci și persoane reale.

The Theory of Everything este povestea vieții lui Stephen Hawkin și a relației acestuia cu prima sa iubită. O relație care se dezvoltă în ciuda bolii de care Stephen suferă și care, pentru o perioadă, reușește să învingă această boală, oferindu-i lui Stephen Hawking fericirea iubirii și a familiei.

Este un film care ne arată că orice greutăți ar veni asupra noastră noi suntem cei care aleg dacă să le învingă sau nu. Că nimic nu este imposibil. Ne arată cum un geniu, Stephen Hawking, a continuat să-și folosească mintea atunci când nu și-a mai putut folosi trupul și cum, în ciuda tuturor greutăților, acesta a răzbit în viață și a ajuns unde este astăzi. Unul din geniile care ne oferă răspunsuri asupra misterelor universului, un om care nu și-a pus bariere în drumul cunoașterii, ci a preferat să treacă de toate pentru a obține cunoaștere infinită într-un univers la fel de infinit.

4. The Lord of the Rings

O trilogie făcută după cărțile lui Tolkien, Stăpânul Inelelor este unul din filmele care m-a influențat cel mai mult, copil fiind atunci când l-am văzut. Pentru mulți filmul este o simplă fantezie, o poveste de acțiune și aventură cu războaie între oameni, orci și diferite bestii. O luptă între bine și rău. În cea mai mare parte este, iar aceste lucruri îl fac un film foarte interesant, dar nu se rezumă la atât.

Povestea lui Tolkien urmărește dezvoltarea personajelor sale. Drumul și evoluția lor, sacrificiile făcute și ispitele înfruntate. Un aspect care ține de credința catolică a lui Tolkien. Ispita inelului este partea principală a poveștii, iar toți cei din frăție trebuie să înfrunte această ispită, nimeni mai mult ca Frodo. Un hobbit care, prin ajutorul prietenului său Sam, reușește să învingă ispita inelului și să-și îndeplinească misiunea tocmai în ultimul moment, înainte de a cădea pradă ispitei.

Filmul ne arată că un om mic, fără puteri speciale, poate să facă lucruri mărețe și că uneori aparențele sunt înșelătoare. Ceva ce face parte din înțelepciunea pop-culture a lumii noastre, dar care nu era cazul în vremea lui Tolkien, când Europa era bântuită de ideologiile totalitare care ridicau în slăvi o tipologie umană puternică, superioară și ignorau orice altceva. Un alt aspect important al operei lui Tolkien și a filmului este prietenia, singura forță prin care învingerea lui Sauron a fost posibilă.

5. Das Lebern der Anderen (Viețile Altora)

The Lives of Others este un film artistic german. Povestea acestui film se învârte în jurul a trei personaje. Un ofițer STASI, menit să supravegheze posibili disidenți și să-i pună după gratii și un cuplu de intelectuali, a căror natură dornică de libertate îi face opozanți ascunși ai regimului.

Filmul prezintă foarte bine cum arată o lume lipsită de libertate, în care toți oamenii sunt uniformizați și supuși statului. Arta, darul creatorul al persoanei umane, este încătușată, dar ea nu poate rămâne așa, dornică fiind de libertate. Iar atunci intră în conflict cu cei chemați să o calce în picioare.

Acesta este rolul ofițerului STASI menit să descopere activități anti-guvernamentale la cei doi artiști. Doar că povestea are o întorsătură neobișnuită. Ofițerul STASI este emoționat de lucruril pe care le descoperă și cedează simpatiei sale pentru acest mic cuplu și pentru idealul lor. Cedează și distruge singurele probe ale opoziției lor față de regimul comunist din Germania de Est.

Pedeapsa nu întârzie să apară, ofițerul fiind concediat și pierzându-și astfel statutul social. Dar nici răsplata sa, una de ordin moral, nu se face întârziată. Odată cu căderea Zidului Berlinului artistul descoperă binele făcut de acest ofițer și-l găsește lucrând la un serviciu poștal. Recompensa faptelor sale nu este una materială, ci morală, dar suficient cât să aducă un zâmbet ofițerului STASI.

Seriale:

Serialele sunt diferite de filme. Pot să te captiveze într-o măsură mult mai mare prin misterul rămas la sfârșitul fiecărui episod, de aici venind și atracția tot mai mare față de ele. Ca și filmele ele sunt o artă și tot asemeni filmelor sunt o afacere. Una chiar mai profitabilă în anumite circumstanțe. Eu am să mă leg doar de latura artistică a acestora.

1. Criminal Minds

Unul din serialele mele favorite și, se pare, nesfârșite. Criminal Minds urmărește povestea unor agenți FBI din cadrul BAU (Behavioral Analysis Unit), un birou de agenți pregătiți în disciplina psihologiei pentru a analiza și a înțelege mintea umană, în cazul de față mintea criminalilor.

Serialul este destul de realist și sobru, așa cum te aștepți de la o poveste construită în jurul vânătorii de criminali. Fiecare crimă este ceva nou pentru investigatorii FBI și aceștia trebuie să pătrundă cât mai adânc în mintea criminalului, adesea ajungând să-și piardă propria identitate pentru a face asta.

O lecție foarte importantă a serialului este prietenia dintre agenți, singurul lucru care-i ajută să treacă peste răul descoperit în lume, să se uite în abis și să nu cadă pradă abisului care se uită, la rândul său, în ei. Un citat din Nietzsche care este folosit chiar la începutul serialului.

Un alt aspect foarte important, cred eu, este și abordarea unor minți criminale. Ne arată că un criminal nu este așa pur și simplu. Răul nu este așa din naștere, ci s-a format în felul ăsta datorită unui ansamblu de experiențe psihologice, sociale, culturale, etc.

2. The Borgias

Un serial care m-a captivat o bună perioadă de timp este the Borgias. Actorii, scenariul, istoria, toate au excelat în acest serial care urmărește istoria, ce-i drept înflorită, familiei Borgia. O familie care a ajuns să conducă Italia prin intermediul capului ei devenit papă.

Serialul pătrunde foarte bine spiritul vremii și prezintă o viziune destul de clară asupra felului în care se desfășura politica atunci. Intriga era la ordinea zilei, iar fiecare familie lupta pentru putere într-o Italie dezbinată.

Actorii intră foarte bine în rol și personajele te atrag de la început. În ciuda caracterului lor negativ este imposibil să nu simpatizezi cu ei, urmărindu-le povestea cu bune și rele.

3. Game of Thrones

Un serial cunoscut de mai toată lumea, Game of Thrones este bazat pe cărțile lui George R.R. Martin, A song of Ice and Fire. Povestea se desfășoară într-o lume imaginară foarte similară cu Anglia medievală, sau, de ce nu, cu Europa. Un regat dezbinat între puternicele familii conducătoare și un centru tot mai slăbit, amenințat de pericolele care pândesc dincolo de zid.

Cel mai interesant aspect al acestui serial stă în caracterul său machiavelic. Nu prezintă un scenariu romantic, tipic fanteziei, în care bine câștigă. Din contră, personajele care par, la început, a juca rolul principal dispar destul de repede. În schimb supraviețuiesc cei puternici, cei capabili să se adapteze și să joace jocul tronurilor. Un joc al politicii machiavelice.

4. House of Cards

Dacă am vorbit de politică atunci nu pot uita de House of Cards, serialul meu favorit de până acum. Acesta urmărește povestea unui om politic american, Frank Underwood și a implicaților pe care acțiunile sale în politică le au asupra sa, asupra celor din jur și a societății.

Frank este un om politic dezvoltat în jurul noțiunilor din Principele lui Machiavelli. Necruțător, acesta este dispus la orice pentru a reuși în politică. Puterea este scopul său, iar cei care-i stau în cale sunt eliminați prin diferite mijloace.

Serialul ne arată că politica te obligă să-ți murdărești mâinile, asta dacă vrei să câștigi, dar toate au un preț. Forțele pe care le-a stârnit promit să-l bântuie mai departe, căutând să dea în vileag ce a făcut pentru a ajunge la putere. De asta mă aștept la o decădere a lui Frank prin sezonul 4.


Cam acesta ar fi topul. Câteva filme, câteva seriale, toate opere de artă și afaceri reușite pentru realizatorii lor. Un joc excelent al actorilor, o poveste captivantă și un mesaj clar fac din acestea filme și seriale care trebuie văzute. Sigur, am ratat multe titluri care ar trebui menționate. Pe loc îmi vin în minte Lucy, Războiul Stelelor, Kelly's Heroes sau Homeland. Dar o listă completă este mereu imposibilă.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu