luni, 29 septembrie 2014

Statul Islamic - mai periculos decât Rusia


Lumea occidentală este amenințată de mai multe forțe a căror politică vine în opoziție cu interesele acesteia. O lume din care face parte și România. Printre principalele amenințări par să iasă în evidență Federația Rusă și Statul Islamic, dar a doua este cu mult mai periculoasă decât prima.

Pericolul reprezentat de Statul Islamic este mult mai larg și mai imprevizibil decât cel prezentat de o forță statală precum Rusia. Dacă Federația Rusă reprezintă o amenințare mult mai apropiată ea rămâne totuși una oarecum rațională. Lucru ce nu poate fi spus despre Statul Islamic.

Un stat paria (rogue state) este un factor de instabilitate mai serios decât un stat obișnuit. Pericolul acestui tip de stat pre-modern vine tocmai din faptul că nu funcționează după regulile și rațiunea modernității. Este o forță de la care nu știm la ce să ne așteptăm și cu care nu putem raționa.

Acest lucru este cel mai evident când vorbim despre pericolul armelor de distrugere în masă. Federația Rusă deține astfel de arme, dar ea poate fi pusă în șah de amenințarea distrugerii reciproce. Între timp o forță precum Statul Islamic poate obține astfel de arme, dar tactica nu mai funcționează.

Nu mai funcționează pentru că o astfel de amenințare devine ineficientă. Organizațiile teroriste și statele paria nu au o obligație în fața cetățenilor și nu se tem pentru viața acestora. De multe ori nici măcar nu prezintă ținte sigure în cazul unui atac cu arme de distrugere în masă.

Situația este similară cu cea a unei table de șah pe care mai apar un alt jucător. Un jucător care spre deosebire de primii doi nu respectă regulile jocului și nici nu joacă după așteptări. Nu doar că și-ar sacrifica regina pentru a le captura pe restul, dar ne-am trezi cu pioni mutați precum regine, nebuni precum cai. Cu alte cuvinte un joc al tuturor posibilităților la care nu ne așteptăm. 

De pe teritoriul altor state, ignorând riscurile la viața propriilor oameni, astfel de forțe pot lansa atacuri dure și serioase împotriva lumii occidentale fără a se teme cu adevărată de o reacție a occidentului. Între timp forțe precum Federația Rusă nu-și permit prea multă libertate.

În momentul de față ambele forțe reprezintă un pericol pentru stabilitatea și siguranța spațiului european, cât și a lumii. Dar pericolul reprezentat de Statul Islamic îl depășește pe cel rusesc tocmai prin lipsa rațiunii celui dintâi.

Un stat precum Rusia poate face probleme, poate deține arme de distrugere în masă și de mare risc, dar nu le va folosi cu ușurință știind că asta ar atrage un răspuns echivalent ce ar duce la distrugerea Rusiei. Statul Islamic n-ar funcționa după aceeași rațiune. 

Lumea occidentală trebuie să aibă o politică de prevenire pentru ambele riscuri. Ținând cont de faptul că Rusia este un pericol mai apropiat, dar alt pericol, respectiv Statul Islamic, poate reprezenta riscuri mult mai dure pe termen lung.

O astfel de politică trebuie să fie într-o stare de vigilență când vine vorba de Federația Rusă. O zonă în care jocurile diplomatice și războiul psihologic sunt fundamentale. Dar trebuie să prezinte un răspuns mult mai rapid și mai definitiv cu privire la Statul Islamic. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu